Čínsko-vietnamské vztahy v období ekonomických reforem - Vorel, Tomáš, 1986-; Pavlík, Petr, 1957-; Kříž, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Bakalářská práce "Čínsko-vietnamské vztahy v období ekonomických reforem" mapuje vývoj čínské a vietnamské ekonomiky od sjednocení Vietnamu v roce 1976 přes čínsko-vietnamský válečný konflikt v roce 1979 až po formální normalizaci vztahů v roce 1991. Důraz je kladen na ekonomické reformy, které obě země v inkriminovaném období zaváděly. Na straně Číny zde stojí politika čtyř modernizací zavedená po smrti Mao Ce-tunga a na straně Vietnamu ekonomické reformy obnovy nazývané jako Doi Moi. Samostatná část práce analyzuje jejich souvislosti a návaznosti. Následující text se zabývá pohledem na vzájemné vztahy z politicko-ekonomického hlediska s přihlédnutím k nejdůležitějším událostem, které na ně měly vliv (válka s Kambodžou, vliv SSSR v jihovýchodní Asii, čínská minorita na území Vietnamu, teritoriální spory v Jihočínském moři). Zvláštní pozornost je věnována příhraničním oblastem jako nárazníku jak politických, tak obchodních zájmů obou zúčastněných stran. Cílem práce je pak historická rešerše vztahů v období diplomatického odloučení a srovnání efektů reformních kroků, které Čína a Vietnam po letech ekonomických krizí zavedly.
Vedoucí práce: Petr Pavlík
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; Vietnam; Čína; ekonomické reformy; bakalářské práce; Vietnam; China; economic reforms; bachelor's theses