Fair trade v České republice - průzkum očekávání spotřebitelů - Němcová, Kristýna (2009)
Tato práce objasňuje podstatu konceptu fair trade jako alternativní formy řešení chudoby obyvatel v rozvojových zemích a zaměřuje se především na vývoj hnutí v České republice. Charakterizuje hlavní fair trade organizace u nás, starající se o dovoz, prodej a certifikaci fair trade výrobků. Cílem práce je zjistit, co spotřebitelé od nákupu fair trade výrobku očekávají a co pro ně osobně fair trade znamená.