Pojištění odpovědnosti za škodu vzniklou v souvislosti se závažnou havárií - Žižka, Jan; Šauer, Petr; Hadrabová, Alena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Diplomová práce pojednává o pojištění odpovědnosti za škodu, způsobenou v souvislosti se závažnou havárií. Hlavním cílem této práce je zhodnotit státní zásah ve formě povinného pojištění pro firmy, které mohou způsobit závažnou havárii. Ve své práci se přikloním k opodstatněnosti tohoto státního zásahu a pokusím se pro to najít argumenty. Rád bych ukázal, že úkolem povinného pojištění není komplikovat život novým či stávajícím podnikatelům. Demonstrujeme si, že povinné pojištění vede k větší prevenci před závažnou havárií a potenciálně k investicím do prevence a bezpečnosti. Dále se pokusím poukázat na to, že povinné pojištění nechrání jen firmy, ale i jejich věřitele či prosté občany. Ochranou pro firmy je především předejít zbytečnému riziku v případě, že k němu firma nebude příliš averzní. Jakmile se firma pojistí, stává se tak pojišťovna v podstatě dalším kontrolním orgánem pro dodržování bezpečnosti. Přínosem pro věřitele a poškozené je větší jistota, že v případě havárie pojišťovna zajistí solventnost firem. Najdeme určitě i další pozitiva na povinném pojištění, určitě bychom našli i negativní stránky, v celku bych ale viděl povinné pojištění jako opodstatnělé.
Vedoucí práce: Petr Šauer
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; riziko; diplomové práce; risk; master's theses