Ekonomická integrace arabských zemí - Chromáčková, Klára; Mládek, Josef; Chalupníček, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Tato práce se bude zabývat ekonomickou integrací zemí arabského regionu s ohledem na skutečnosti, které ji mohou ovlivňovat, tj. náboženství, kultura, politika, výskyt ropy. V první části se zaměřím na historii ekonomické spolupráce, tzn. vývoj obchodu, obchodních cest v regionu, arabské země jako součást hedvábné cesty, jak fungoval trans-saharský obchod, podmínky pro obchodování ve starověku a středověku (do jaké míry byl obchod závislý na nařízení panovníka, autonomie obchodních měst, cechy v orientu, vymahatelnost práva apod.). Další kapitola se bude věnovat novodobým subregionálním celkům (Gulf Cooperation Council, Union du Maghreb arabe) a Lize arabských států, která představuje regionální integrační uskupení. Pokusím se porovnat arabskou integraci s konceptem FOCJ prof. Freye. Závěr práce bude jednat meziregionální spolupráci arabského regionu s ostatními regiony.
Vedoucí práce: Josef Mládek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; arabské země; ekonomická integrace; bakalářské práce; Arab countries; economic integration; bachelor's theses