Dopady mezinárodní obchodu s kávou na producentské rozvojové země - Bartůňková, Lenka; Steinmetzová, Dana; Antal, Jarolím, 1986-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Nadprůměrné ceny kávy, způsobené dlouhodobou regulací trhu, přilákaly během druhé poloviny 20. století do tohoto odvětví řadu nových producentů. Když se pak trh v roce 1989 liberalizoval, klesly ceny postupně až na třicetileté minimum. Pokles cen má v současnosti negativní dopad na drobné pěstitele kávy, kteří nedosahují úspor z rozsahu, neboť pěstují kávu tradičním způsobem v malém množství, a nemohou tak cenově soupěřit s velkými plantážemi. Při úvahách nad řešením situace je nutné mít na paměti, že tito drobní pěstitelé produkují často kávu vyšší kvality, ale především, že jsou jejich pole místy s vysokým stupněm biodiverzity, které přebírají funkci mizejících deštných lesů. Mezinárodní organizace kávy se snaží situaci řešit globálně zvýšením požadavků na kvalitu obchodované kávy. Běžný spotřebitel může přispět k postupnému řešení situace nákupem kávy od drobných pěstitelů, nepřímo pomáhajících k zachování biodiverzity. Takovou kávu najde zájemce pod označením Shade Grown, nebo v menší míře Organic. Certifikát Fair Trade nevypovídá o ochraně přírody na farmě, ale je lepší volbou než káva bez certifikátu. Například díky tomu, že na Fair Trade kávě je vyznačena země původu a spotřebitel tak může své finanční prostředky vynakládat cíleně. Ekonomika Etiopie je na kávě závislá a propadem cen byla silně zasažena. Etiopie je původním domovem kávy, což znamená, že se zde nacházejí divoké druhy kávovníků, stejně jako hospodářsky významné kávovníky s geny, které jinde ve světě nenajdeme. Divoké kávovníky se často nacházejí v lesích, které jsou však káceny a závratným tempem mizí. Z hlediska budoucnosti pěstování kávy je nutné, aby byly původní populace kávovníků zachovány pro příští generace. Koupí Etiopské kávy přispěje spotřebitel k zachování cel
Vedoucí práce: Dana Steinmetzová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; Etiopie; káva; bakalářské práce; Ethiopia; coffee; bachelor's theses