Příčiny, průběh a důsledky současné finanční krize a její dopad na ČR - Šíma, Ondřej (2009)
Bakalářská práce se zabývá finanční krizí, která začala téměř před třemi lety v USA, kdy praskla realitní bublina. Hlavní cíl práce je vysvětlit podstatné události, které se staly před prasknutím bubliny a vedly tak k současným problémům. Práce je psána srozumitelným způsobem a rovněž se nesnaží zachytit všechny události týkající se krize. I přesto každý může najít v této práci užitečné informace o krizi a objevit, že krize se čas od času vyskytují od té doby, kdy se svět stal díky globalizaci menší. Práce je rozdělena do třech hlavních kapitol. První nás seznamuje s příčinami "Velkého třesku" na americkém trhu s realitami. Rovněž popisuje často zmiňovaný termín sekuritizace a počínání FEDu. Navíc se zmíníme o symbiose mezi Čínou a USA. Druhá část nám poodhalí situaci po prasknutí bubliny a krátce popíše viditelné důsledky, kterým budeme v budoucnu čelit. Obzvláště bych zdůraznil tzv. suverénní fondy, jenž sehrají významnou roli ve finančním světě během několika následujících let. Poslední část se věnuje České republice. Začneme s popisem české ekonomiky před krizí, pak si ujasníme pohyby naší měny během roku 2008 a nakonec přijdou na řadu veřejné finance.