Postavení obchodního rejstříku v obchodním právu - Beranová, Marie (2009)
Cílem mé práce je provedení stručného, ale uceleného rozboru hmotněprávní a procesněprávní úpravy obchodního rejstříku v České republice a osvětlení nejdůležitějších principů, zásad a procesů, kterým obchodní rejstřík podléhá. Nejdříve přiblížím obchodní rejstřík obecně a vysvětlím princip publicity. Dále čtenáře seznámím se subjekty a údaji zapisovanými do obchodního rejstříku a přiblížím institut sbírky listin. Další kapitoly jsou věnovány problematice rejstříkového řízení a vybraným údajům, které mohou při zápisu do obchodního rejstříku způsobit obtíže. V závěru práce také představím několik návrhů, kterými by mohly být řešeny některé nedostatky současné právní úpravy obchodního rejstříku.