Vliv politické a bezpečnostní situace na cestovní ruch Izraele - Vanžurová, Monika (2009)
Bezpečnostní a politická nestabilita má často negativní vliv na vývoj cestovního ruchu v zemi. Bezpečnost je navíc jednou ze základních podmínek vzniku a rozvoje cestovního ruchu. Vlivem špatné bezpečnostní situace, např. kvůli útokům teroristů či vojenskému konfliktu, postižená lokalita získá mezi potenciálními návštěvníky image nebezpečné destinace, což může vyvolat pokles poptávky po ní, resp. turistických příjezdů do země. Izrael patří mezi země, jež má dlouhodobě image nebezpečné destinace vzhledem k vleklému arabsko-izraelského, resp. palestinsko-izraelského konfliktu. Cílem práce je zhodnotit vliv bezpečnosti na příjezdový cestovní ruch Izraele, a to na základě charakteristiky bezpečnostní situace Izraele od konce 60. let minulého století až po současnost a reakcí příjezdového cestovního ruchu na tento vývoj.