Ochrana hospodářské soutěže v právu ČR a ES se zaměřením na problematiku spojování soutěžitelů - Karasz, Jiří (2009)
Tato diplomová práce shrnuje vývoj právní úpravy ochrany hospodářské soutěže v ČR v letech 1989 -- 2009 v souvislosti s evropských právem. Pro obsáhlost odvětví jsem téma zúžil na oblast kontroly spojování soutěžitelů, kterou považuji za nejdynamičtěji se rozvíjející oproti ostatním dvěma pilířům regulace tržního chování, zakázaným dohodám a zneužívání dominantního postavení. Popsání minulých trendů v právu ES až do současnosti vysvětluje jeho aktuální podobu, která se odráží do českého práva. Přes jednotlivé, někdy i zásadní uváděné změny se pokračuje v té samé linii, kde se rozhodovací orgán opírá i o více než 30 let stará rozhodnutí. Úvod práce se tedy věnuje souběhu a harmonizaci soutěžního práva ČR a ES. V další časti je řešení problémů spojených právě s harmonizací právních systémů, které se týkají pojmu kontroly, pojmu soutěžitel, relevantního trhu a znění substantivního testu. Výsledkem bylo zhodnocení názorového střetu autorů v českých odborných časopisech s vlastním pohledem na problematiku. V závěrečné části jsem se zaměřil na aktuální témata kontroly koncentrací s rozborem nejnovější novelizace českého soutěžního zákona. Součástí jsou i doporučení na základě zmíněných nedostatků.