Analýza systému vzdelávania a rozvoja manažérov - Hrušková, Ĺubica (2010)
Cieľom tejto diplomovej práce je analyzovať systém vzdelávania a rozvoja manažérov v podniku Konštrukta Industry, tento systém zhodnotiť a navrhnúť odporúčania na odstránenie nedostatkov. Práca je rozdelená do šiestich kapitol. V prvej kapitole tejto práce sa zaoberám rozvojom ľudských zdrojov všeobecne, koho rozvíjať, ako, v čom a ako ľudí motivovať, aby o rozvoj mali záujem. V druhej kapitole rozoberám systém podnikového vzdelávania, aké sú jeho ciele, jeho výhody. Ďalej popisujem jeho fázy, ktorými sú identifikácia vzdelávacích potrieb, plánovanie, realizácia a jeho posledná, nie menej dôležitá fáza vyhodnocovania výsledkov a účinnosti vzdelávacích akcií. Na záver kapitoly oboznamujem čitateľa s možnými metódami vzdelávania a rozvoja, ktorých výčet poskytuje súčasná literatúra i prax. V tretej kapitole, poslednej kapitoly teoretickej časti tejto práce predstavujem čitateľovi podrobnejšie vzdelávanie a rozvoj manažérov, kde v prvej časti rozoberám manažéra, jeho kompetencie a kompetenčný model a ďalej hlavné prístupy a zložky celkového procesu rozvoja manažérov. V prvej kapitole praktickej časti predstavujem firmu, ktorej systém vzdelávania a rozvoja manažérov som analyzovala. Ďalej tento systém popisujem, najskôr všeobecne, pre všetkých zamestnancov, neskôr konkrétne pre manažérov. V závere tejto práce poskytujem návrhy zlepšenia pre firmu v oblasti rozvoja a vzdelávania manažérov.