Úloha OCR technologie a její využití v digitalizaci dokumentů - Pouzar, Aleš (2009)
Optické rozpoznávání znaků se stalo v posledních letech díky boomu informačních technologií oblíbenou a cenově přívětivou technologií, která umožňuje efektivně sdílet velké množství informací obsažených v papírových dokumentech. Tato práce se zaměřuje na systémy určené pro zpracování dokumentů do elektronické editovatelné podoby. Podává přehled o základních metodách OCR technologie, měří výkonnost systémů a zkoumá přínos technik pro vylepšování obrazu pomocí srovnávacích testů na vzorku rozmanitých dokumentů.