Porovnání open source relačních databázových systémů - Kováč, Ondřej (2009)
Tato práce se zabývá Open Source relačními databázovými systémy. Jejím cílem je podat přehled o těchto systémech, analyzovat jejich postavení na trhu a srovnat je dle předem stanovených srovnávacích kritérií, která jsou zaměřena na jejich vybrané obecné vlastnosti a na jejich správu. První část práce poskytuje nezbytný teoretický základ týkající se databázových systémů, popisuje v současnosti nejpoužívanější typy těchto systémů a je zde vysvětlen význam pojmu Open Source software. Další se zaměřuje na to, jak jsou tyto systémy využívány v praxi a jaké mají postavení na trhu. Třetí část představuje čtyři nejrozšířenější Open Source relační databázové systémy, uvádí, jak probíhal jejich vývoj od vzniku do současnosti a pod jakými licenčními podmínkami jsou nabízeny. Následuje část, která se věnuje stanovení srovnávacích kritérií, na což navazuje samotné srovnání databázových systémů v těchto kritériích užitím vždy jedné z třech hodnotících metod. V poslední části práce je provedeno závěrečné zhodnocení získaných poznatků a výsledky srovnání jsou prezentovány v souhrnných grafech. Práce může sloužit jako ucelený informační zdroj pro počítačové odborníky na různých pozicích - IT manažery, správce databáze či systémové integrátory - při výběru vhodného Open Source relačního databázového systému pro vytvářený nebo upravovaný informační systém podniku.