VoIP telefonní ústředna ve střední firmě - Hanousek, Lukáš; Pavlíček, Luboš; Beneš, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Hlavním tématem této práce je aplikace Asterisk, jakožto jedno z možných řešení VoIP telefonní ústředny pro firmy. Výhodou tohoto řešení je jeho přizpůsobitelnost konkrétním požadavkům firem a velké možnosti při konfiguraci. Úvodní krátká kapitola o základních pojmech z oblasti VoIP technologie, má za cíl shrnout pojmy jako jsou kodeky, protokoly a používaná koncová zařízení, jež jsou charakteristická pro tuto oblast. Další kapitola prezentuje detailnější seznámení s aplikací Asterisk a jsou v ní blíže popsány její vlastnosti, instalace a konfigurace. Asterisk se vyznačuje rozsáhlou podporou služeb a možných funkcí, proto neopomenu jejich četný výčet s návazností na praktické zkušenosti v následující kapitole. V poslední části práce budou použity tyto praktické ukázky na modelovém případu středního podniku.
Vedoucí práce: Luboš Pavlíček
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses