Srovnání Firebird SQL se systémem Oracle Database - Lelek, Roman (2009)
Tato bakalářská práce se zabývá porovnáním dvou databázových systémů. Jedná se o relační open source databázový systém Firebird a komerční verzi Oracle Express Edition. V první části jsou oba databázové systémy teoreticky popsány podle několika hledisek, mezi něž patří cena a licence, funkcionalita a technologie, konzistence, řízení zálohy a obnovy dat, technická dokumentace a výkon. Čtenář tak obdrží informace využitelné při rozhodování mezi open source nebo komerčním řešením. V druhé části je popsáno, jak byl v praktické rovině ověřen výkon obou databází v testovací aplikaci vytvořené pomocí jazyka Java. Firebird se ukázal být lepší variantou pro použití v jednouživatelských aplikacích (například aplikace pro mobilní telefony), víceuživatelských aplikací pro operační systém Windows a on-line sběru a analýze dat. Oracle je vhodné použít jako testovací prostředí vyšších verzí nebo také pro hlavní databázi malého projektu (například Wikipedie). Přínosem této práce je to, že jsou zde shromážděny nejdůležitější informace o zástupcích dvou rozdílných databázových systémů. Jsou utříděny tak, aby mohly být v teoretické rovině porovnány z hlediska praktického využití, dále pak to, že jsou prakticky otestovány jejich výkony a zaznamenány výsledky o tom, jak rychle zpracovávají SQL příkazy. Informace tohoto druhu totiž nejsou dostupné ani v tištěných ani elektronických zdrojích.