Srovnání Firebird SQL se systémem Oracle Database - Lelek, Roman; Šalamon, Tomáš; Hradecká, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Tato bakalářská práce se zabývá porovnáním dvou databázových systémů. Jedná se o relační open source databázový systém Firebird a komerční verzi Oracle Express Edition. V první části jsou oba databázové systémy teoreticky popsány podle několika hledisek, mezi něž patří cena a licence, funkcionalita a technologie, konzistence, řízení zálohy a obnovy dat, technická dokumentace a výkon. Čtenář tak obdrží informace využitelné při rozhodování mezi open source nebo komerčním řešením. V druhé části je popsáno, jak byl v praktické rovině ověřen výkon obou databází v testovací aplikaci vytvořené pomocí jazyka Java. Firebird se ukázal být lepší variantou pro použití v jednouživatelských aplikacích (například aplikace pro mobilní telefony), víceuživatelských aplikací pro operační systém Windows a on-line sběru a analýze dat. Oracle je vhodné použít jako testovací prostředí vyšších verzí nebo také pro hlavní databázi malého projektu (například Wikipedie). Přínosem této práce je to, že jsou zde shromážděny nejdůležitější informace o zástupcích dvou rozdílných databázových systémů. Jsou utříděny tak, aby mohly být v teoretické rovině porovnány z hlediska praktického využití, dále pak to, že jsou prakticky otestovány jejich výkony a zaznamenány výsledky o tom, jak rychle zpracovávají SQL příkazy. Informace tohoto druhu totiž nejsou dostupné ani v tištěných ani elektronických zdrojích.
Vedoucí práce: Tomáš Šalamon
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; databáze; Firebird (databázový systém); Oracle (databázový systém); bakalářské práce; databases; Firebird (database system); Oracle (database system); bachelor's theses