Analýza konkurenčního prostředí trhu s alternativními energiemi - Roček, Vojtěch (2009)
Cílem práce bylo analytické zmapování vybrané části trhu dodavatelů technologií a služeb pro výrobu elektrické energie z alternativních zdrojůe v ČR s využitím informací dostupných z otevřených zdrojů. Druhým cílem bylo ověření funkčnosti zpravodajského cyklu v případě oddělení sběratelské a analytické činnosti. K dosažení těchto cílů bylo vytvořeno 35 analytických rešerší vypracovaných studenty předmětu 4IZ210 vyučovaného v zimním semestru 2009. V jednotlivých rešerších byly označeny entity a vazby pomocí makra firmy Tovek a dále zpracovávány nástrojem Analyst's Notebook. Výsledkem je Topic Mapa obsahující cca 2.000 entit a zhruba stejné množství vazeb, které byly upravovány a vyhodnocovány z hlediska využitelnosti pro Competitive Intelligence. Struktura práce kopíruje zpravodajský cyklus a to od identifikace potřeb, přes sběr dat, až po analýzu výsledků. V závěru práce jsou formulována některá doporučení, která by v případě dalšího pokračování projektu umožnila zvýšit kvalitu zpracovávaných informací a optimalizovat celý zpravodajský cyklus.