Možnosti a metody řízení kurzového rizika - Houdek, Ondřej; Brůna, Karel, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2009)
Práce se zabývá možnostmi firem zapojených do mezinárodního obchodu eliminovat nepříznivé dopady vývoje měnového kurzu. V práci jsou zpracovány měnové deriváty, přičemž důraz je kladen na jejich ocenění a faktory ovlivňující jejich ceny.To jsem spojil také s problematikou úrokových diferenciálů, očekávaných měnových kurzů a očekávaných výnosností aktiv. V praktické části byl zkoumán efekt jednotlivých derivátů při jejich systematické aplikace na dlouhé devizové pozice. Zkoumaným obdobím byl rok 2008, kde byl dopad derivátů hodnocen na základě skutečného vývoje měnového kurzu v daném období. Analýza ukázala, že za systematického posilování koruny vůči euru se trend přenesl i do ocenění derivátů. Při jejich systematické aplikaci by byl znatelný pokles korunového cash-flow.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: finance [obor bakal. práce]; futures; bakalářské práce; futures (finance); bachelor's theses