Registry nemovitostí přes internet v zemích EU a Evropě - Kořínek, Tomislav (2009)
Smyslem této bakalářské práce je objasnit a utřídit možnosti dálkového internetového přístupu do katastrů nemovitostí v zemích EU a v Evropě. Různá vyspělost jednotlivých zemí Evropy skýtá i různé možnosti usnadnění získání informací z katastrů nemovitostí. Jednotlivé katastrální portály jsou v této práci hodnoceny z několika určitých hledisek, která jsou vhodná pro celkovou orientaci a jasné vyjádření daných možností přístupu. Již při pohledu na český a slovenský katastrální portál jsou patrné odlišnosti a to nejen v rozdílné formě poskytovaných informací, ale i v rozdílném množství informací poskytovaných, přičemž každý má řadu výhod a nevýhod. Nejlépe hodnoceným katastrální portálem s možností dálkového přístupu přes internet je tedy v této práci ten katastrální portál, který umožňuje získat plnohodnotné informace pro každého jednotlivce z řad laiků (např. kupce pozemku) i pro jedince, pro které je spolupráce s katastry nemovitostí náplní každodenní práce (např. realitní makléři) a osobní návštěvu katastrálního úřadu výhradně v úředních hodinách úplně vypustit z denního programu.