Virtualizace aplikace pro monitorování sítě - Kafka, Jan; Pavlíček, Luboš; Gála, Libor, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Virtualizace je slibným odvětvím informačních technologií dneška. Ať už z důvodů úspor, dosažení vysoké dostupnosti služeb, nebo usnadnění administrace, získává postupně stále více své místo na slunci. S vývojem virtualizace došlo k přechodu od prosté emulace, kdy byl nákladně vypočítáván celý kód procesoru a simulován kompletní počítač, k hardwarově asistované emulaci, nebo paravirtualizaci, díky kterým se režie tohoto procesu stala téměř zanedbatelnou - literatura běžně uvádí méně než tři procenta. Tím se virtualizaci otevírá cesta i do oblasti nejnáročnějších serverových aplikací, kde kromě vysoké dostupnosti služeb záleží také na optimálním využití dostupných hardwarových prostředků. V první části je podán popis důvodů a výhod nasazení virtualizace v serverovém prostředí. Následující část se zabývá technikami virtualizace, jejich vlastnostmi, výhodami a nevýhodami. Jsou přiblíženy nejčastější produkty serverové virtualizace. V další kapitole jsou vysvětleny způsoby dosažení vysoké dostupnosti služeb ve virtualizovaném serverovém prostředí, a to na příkladech produktů společnosti VMware, která je v tomto oboru vedoucí firmou. Jsou rozebrány pojmy jako cold migration, live migration, technologie VMware High Availability, VMware Fault Tolerance a další. Poslední kapitola je věnována praktické části bakalářské práce. Popisuje přípravu hardware pro experimentální prostředí, jeho nastavování, problémy při konfiguraci a vytvoření laboratorní sítě. Následně se věnuje instalaci virtualizačního produktu VMware ESX 4.0 64bit a jeho uvedení do provozu. Po té pokračuje popisem instalace a nastavení monitorovacího software OpenNMS na virtualizovaný server. Ve finále pak dojde k prozkoumání, jakým způsobem se projeví na činnosti takto virtualizovaného monitorovacího softwaru jeho uměle vyvolaný p
Vedoucí práce: Luboš Pavlíček
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses