Zhodnocení významu předsednictví České republiky v Radě EU pro cestovní ruch - Braverman, Tomáš (2010)
Diplomová práce se zabývá předsednictvím České republiky v Radě Evropské unie, které probíhalo v první polovině roku 2009. Hlavními dvěma cíli bylo popsat proběhnuté předsednictví v kontextu kongresového cestovního ruchu a analyzovat dopad předsednictví na cestovní ruch v České republice. V diplomové práci jsou podrobně popsány mechanizmy, jak probíhala organizace předsednictví, tedy jak byly organizovány kongresy a konference EU uskutečněné na území ČR během předsednictví. Dále pak na základě statistických dat analyzuje krátkodobé i dlouhodobé vlivy předsednictví na cestovní ruch a kongresový cestovní ruch ČR. Teoretickým základem práce je charakteristika cestovního ruchu, kongresového cestovního ruchu, Rady EU a předsednictví v Radě EU.