Správa metadat BI na platformě MS SQL Server - Havlíček, Ondřej; Pour, Jan; Zajíc, Ján; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Hlavním cílem této práce je navrhnout a zhodnotit možné způsoby řešení správy metadat Business Intelligence systémů na platformě MS SQL Server podle požadavků specifikovaných společností CleverDecision, s.r.o. Cíle bylo dosaženo studiem dostupných pramenů, konzultacemi se zaměstnanci společnosti a praktickým zkoumáním možností MS SQL Serveru a souvisejících nástrojů. Prvním přínosem práce je rozebrání tématiky metadat v Business Intelligence. Druhým pak je splnění požadavků společnosti. Při tom byla částečně aplikována metodika Adrienne Tannenbaum na analýzu a návrh metadatového řešení. Také byla navržena a zhodnocena možná řešení a doporučené řešení prakticky vyzkoušeno a ilustrováno. Práce nejprve osvětluje význam metadat v Business Intelligence. Poté jsou představeny metamodely, metadatové standardy a metadatové řešení. Následuje metodický proces, který se zabývá především beneficienty metadat, jejich požadavky, zdroji metadat v MS SQL Serveru a architekturou metadatových modelů. Dále jsou zhodnoceny jednotlivé možnosti řešení a doporučená možnost ilustrována v praxi.
Vedoucí práce: Jan Pour
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; metadata; bakalářské práce; metadata; bachelor's theses