Internetové útoky z pohledu koncového uživatele - Šírek, Martin; Gála, Libor, 1965-; Hlaváč, Jindřich; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Osobní počítač připojený k internetu je fenoménem dnešní doby. Ruku v ruce s pozitivním rozvojem možností, které internet nabízí, jde i snaha o jeho zneužívání. Počítačové útoky jsou nejhrubším způsobem takového zneužívání. Tato práce vysvětluje podstatu počítačových útoků a strukturu napadení. Cílem je vysvětlit, co hrozí koncovému uživateli internetu ze strany počítačových útočníků a jak se proti tomu může bránit. Je to úvod do problematiky. Práce vychází z předpokladu, že čtenář je laikem v oblasti informačních technologií a tomu je přizpůsobena hloubka i rozsah výkladu. Pro hlubší studium odkazuje na prameny v bohatém seznamu použité literatury. V úvodní části je popsána struktura rizika napadení a vzájemné vazby mezi hrozbami, aktivy (ohroženými statky) a zranitelností. Značný prostor je věnován využití sociotechniky k počítačovým útokům. Dále jsou vysvětleny metody, programové prostředky a cíle útočníků. Nechybí ani opatření proti útokům. V závěrečné části jsou vysvětleny souvislosti mezi jednotlivými nástroji útočníka.
Vedoucí práce: Libor Gála
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; sociotechnika; informační bezpečnost; bakalářské práce; sociotechnics; information security; bachelor's theses