Vstup nových členských krajín EÚ do ERM II - teórie a praktické skúsenosti - Čuchranová, Mária (2009)
Práca sa zaoberá kurzovým mechanizmom ERM II (Exchange Rate Mechanism), vysvetľuje dôvody jeho vzniku, postupný vývoj a základné princípy jeho fungovania. Zároveň poukazuje nielen na jeho spoločné, ale aj rozdielne rysy v porovnaní s pôvodným kurzovým mechanizmus ERM. Ďalej sa zaoberá otázkou hodnotenia kurzovej stability zo strany Európskej centrálnej banky a Európskej komisie a popisuje procedurálne kroky vedúce k pristúpeniu do mechanizmu ERM II. Praktická časť sa zaoberá vývojom situácie v ekonomikách vybraných štátov (Fínsko, Írsko , Dánsko, Estónsko a Slovenská republika) v priebehu ich pôsobenia v kurzovom mechanizme ERM / ERM II, vrátane pohľadu na riešenie problematiky makroekonomickej stability v podobe nedosiahnuteľnej trojice, tzv. Impossible trinity. V prípade Českej republiky predstavuje jej stratégiu pristúpenia do mechanizmu ERM II so zahrnutím faktoru súčasnej globálnej finančnej nerovnováhy.