Vstup nových členských krajín EÚ do ERM II - teórie a praktické skúsenosti - Čuchranová, Mária; Šaroch, Stanislav, 1970-; Helísek, Mojmír, 1958-2021; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Práca sa zaoberá kurzovým mechanizmom ERM II (Exchange Rate Mechanism), vysvetľuje dôvody jeho vzniku, postupný vývoj a základné princípy jeho fungovania. Zároveň poukazuje nielen na jeho spoločné, ale aj rozdielne rysy v porovnaní s pôvodným kurzovým mechanizmus ERM. Ďalej sa zaoberá otázkou hodnotenia kurzovej stability zo strany Európskej centrálnej banky a Európskej komisie a popisuje procedurálne kroky vedúce k pristúpeniu do mechanizmu ERM II. Praktická časť sa zaoberá vývojom situácie v ekonomikách vybraných štátov (Fínsko, Írsko , Dánsko, Estónsko a Slovenská republika) v priebehu ich pôsobenia v kurzovom mechanizme ERM / ERM II, vrátane pohľadu na riešenie problematiky makroekonomickej stability v podobe nedosiahnuteľnej trojice, tzv. Impossible trinity. V prípade Českej republiky predstavuje jej stratégiu pristúpenia do mechanizmu ERM II so zahrnutím faktoru súčasnej globálnej finančnej nerovnováhy.
Vedoucí práce: Stanislav Šaroch
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses