Způsoby komprimace dat v databázovém systému ORACLE a jeho dopad na výkon - Vacek, Martin (2009)
V současné době, kdy roste objem uživateli generovaných dat (technologie web 2.0) a nabývá na důležitosti role multimediálního obsahu, který je snaha uložit přímo do DBMS, stává se úspora místa výzvou jak pro vývojáře back-endových technologií na straně dodavatelů, tak pro databázové administrátory na straně jejich klientů. Jak efektivně ukládat, spravovat a zpracovávat data vedlo Oracle k výzkumu a vývoji několika technologií, jež mají pomoci DBA řešit dnešní nároky na distribuci dat koncovým uživatelům. Jmenujme zde např. clusterované tabulky, partitionované tabulky, kompresi dat. Každá tato technologie se staví k problému svým způsobem jinak, má své výhody, nevýhody i omezení a do určité míry je lze v některých případech i kombinovat. V této práci se zaměřuji na poslední zmíněnou a její nasazení v databázovém systému Oracle 11g Enterprise Edition R1. V podstatě se jedná o dvě možnosti aplikace komprese dat. Jedna již představená v předchozí verzi - Oracle 9i EE R2 a druhá -- samostatně licencovaná - nově uvedená s verzí 11g, kterou představuje balíček kompresních funkcí pro různé datové struktury a operace. Teoretickým rozborem funkcionality, definováním benchmarku, provedením několika testů a jejich vyhodnocením tuto práci směruji k možnému praktickému použití při rozhodování, kdy kompresi aplikovat, kdy se jí vyvarovat, případně jako základ pro další testování v rámci rozsáhlejších prací řešících danou problematiku.