Výhody a nevýhody vstupu do EMU z hľadiska kurzovej problematiky - Mocková, Ivana (2009)
Cieľom bakalárskej práce je popísať a analyzovať vybrané výhody a nevýhody, ktoré plynú zo vstupu Slovenska do EMU. Úvod práce je zameraný na vývoj kurzu SKK/EUR počas pôsobenia v ERM 2 ,a na hodnotenie kurzového konvergenčného kritéria. Druhá časť práce popisuje stanovenie konverzného kurzu, možné dopady stanovenia konverzného pomeru na slovenskú ekonomiku a dôvody, ktoré viedli k vybranej hodnote konverzného kurzu(prepoklad inflačńých tlakov, Balassa - Samuelsonov efekt). Posledná časť popisuje efekty vstupu do EMU v mikroekonomickej oblasti - odtránenie transkačných nákladov a elimináciu kurzového rizika.