Využití Czech Point občany ČR - Semerád, Ondřej (2009)
Cílem této práce je zhodnocení zavedení kontaktních míst veřejné správy, tak zvaných Czech POINTů, a dopad jejich fungování na občana České republiky. Práce začíná popisem a vysvětlením pojmu e-governmentu a jeho místě ve světě. Pokračuje zařazením Czech POINTu v rámci českého e-governmentu a popisem jeho nabízených služeb. Poslední část práce je věnována porovnání náročnosti a nákladnosti vyřízení agend nabízených Czech POINTem pomocí kontaktního místa veřejné správy a postupů dříve používaných. Konec práce zhodnocuje dopady Czech POINTu, jak je může cítit český občan.