Současná ekonomická krize v Maďarsku a její příčiny - Adamová, Lenka (2009)
Tato práce se zabývá současnou ekonomickou krizí v Maďarsku a jejími příčinami. V obecné části se jedná především o přiblížení základů hospodářské politiky a faktorů, které ovlivňují vnitřní a vnější ekonomickou rovnováhu země. Teoretická část rovněž popisuje specifika hospodářské politiky v tranzitivních ekonomikách. V úseku praktickém práce nastiňuje hospodářský a politický vývoj Maďarska v 90. letech a především analyzuje jednotlivé faktory, které působí na vnitřní a vnější rovnováhu. V tomto ohledu se práce soustředí na období od roku 2002 po současnost. Cílem diplomové práce je rozbor vývoje dílčích ekonomických ukazatelů a současně analýza příčin, které přivedly Maďarsko do hospodářské krize. Závěr práce obsahuje výhled pro nejbližší období.