Ruská federace a její energetický potenciál - Lamborová, Denisa; Jeníček, Vladimír, 1932-; Abrhám, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Diplomová práce popisuje postavení Ruské federace jako energetické velmoci. Zabývá se vztahy EU a Ruska, zejména problematikou distribuce ruských energetických zdrojů do Evropy. Jsou v ní popsány plánované projekty plynovodů, které se vyhnou území Ukrajiny. Práce analyzuje závislost Evropské unie na dodávkách energií (především zemního plynu) z Ruska a zabývá se s tím spojenou otázkou Energetické bezpečnosti. Jsou v ní uvedeny jak vztahy Ruska a EU (jedna podkapitola je věnována rovněž vztahům Ruska a Česká republiky), tak vztahy Ruské federace a Číny - nastupující rychle se rozvíjející ekonomiky, která ke svému růstu potřebuje velké množství zdrojů energie, proto výrazně zvyšuje poptávku po nich a svůj zájem obrací především k Rusku. Hlavním přínosem této práce je provedená analýza postavení Ruska jako energetické velmoci a vztahů Ruské federace a EU (a Čínou) a uvedená možná řešení závislosti zemí Evropské unie na dodávkách plynu z Ruska.
Vedoucí práce: Vladimír Jeníček
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses