Ekonomické působení Číny v Africe - Kašperová, Magda; Kašpar, Václav; Vošta, Milan, 1962-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Čínská lidová republika zaujímá na africkém kontinentě významné postavení. Ačkoliv Čína a Afrika byly v kontaktu již ve starověku, o intenzivnější spolupráci se dá hovořit až se vznikem ČLR v roce 1949. Zatímco v druhé polovině dvacátého století dominovaly v čínské strategie zájmy politické, v posledních letech převládly zájmy ekonomické. Vzájemný obchod přesáhl 100 miliard USD a Čína se stala druhým nejvýznamnějším obchodním partnerem afrických zemí. Čínská přítomnost je významná v mnoho ekonomických sférách. Čínsko-africká spolupráce není charakteristická pouze africkým vývozem nerostných surovin, na významu nabývají rovněž čínské přímé zahraniční investice do Afriky a přítomnost čínských společností ve stavebním průmyslu. Cílem práce je analyzovat čínské postavení na africkém kontinentě a prokázat rostoucí intenzitu čínsko-afrických vztahů.
Vedoucí práce: Václav Kašpar
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; Afrika; Čína; diplomové práce; Africa; China; master's theses