Emisní povolenka jako cenný papír a investiční nástroj - Tůma, Jan (2010)
Systém obchodování s emisemi Evropské unie funguje od roku 2005 a dosud je diskutabilní, jaká je právní povaha emisních povolenek. Tato otázka je navíc komplikována faktem, že ji nemůže řešit členský stát EU ETS, protože se jedná o oblast upravovanou komunitárním právem. Tato práce zkoumá, jakou právní povahu má povolenka v českém právu; konkrétně zda se jedná o cenný papír a/nebo investiční nástroj. Závěr je takový, že povolenka není ani jedno a její právní povaha je stále nejasná; v současné době to ale příliš nevadí. Nicméně pro budoucí hladké fungování systému je třeba, aby se tomuto tématu věnovala Evropská komise.