Nekomerční multimediální tvorba a autorský zákon - Tvrz, Pavel (2009)
Tato bakalářská práce má za úkol analyzovat současný stav autorských práv z pohledu nekomerční multimediální tvorby. Zejména se práce bude orientovat na audiovizuální díla, resp. filmovou tvorbu. K novodobému filmu patří také grafika, úpravy barev, retuš, efekty a mnoho dalších dílčích "děl". Proto pro tento komplexní celek zavádím pojem multimediální tvorba. Tomuto trendu se snaží přiblížit i amatérští tvůrci, díky dobré přístupnosti technologií. V dnešní době je amatérský film velmi na vzestupu. Avšak zvyšující se výskyt těchto tvůrců jde ruku v ruce s případným konfliktem s autorským právem, které není v ČR dostatečně nastaveno pro poměry amatérské tvorby, jelikož se zejména zaobírá kolektivní správou práv. Zákony jsou nepřehledné a příliš složité pro amatérského tvůrce, se kterými spíše nepočítá a je nepřímo upřednostněn profesionální uživatel. To vede k porušování autorských práv, i když v mnohých případech zcela nevědomému. Naskýtá se několik řešení. Má práce se zabývá především mezinárodní iniciativou Creative Commons. Ta se zaobírá autorským právem a navrhla několik licencí, ve kterých si autor může zvolit jak dílo právně omezí. Zdali mu přisoudí zcela otevřenou licenci, či povolí požití díla jen na vybrané aspekty. To je pro amatérského autora mnohem jednodušší systém, ve kterém se lépe orientuje a více vyhovuje jeho možnostem. Poznatky právních aspektů se v poslední části práce promítnou do praktického využití v amatérské filmové tvorbě. Je zde jednoduše vysvětlen problém a doporučení, čím situaci vyřešit. To vše bude ve zjednodušené formě pro srovnání probráno i v oblasti profesionálního filmu.