NetBeans GUI Builder - Pusiankova, Tatsiana (2009)
Cílem této práce je přiblížit čtenáři možnosti tvorby a úpravy grafického rozhraní k aplikaci vyvíjené v programovacím prostředí jazyka Java NetBeans a to za pomocí nástroje NetBeans IDE GUI Builder. Ve výsledku by pak měl být i čtenář, který přijde do styku s tímto nástrojem poprvé, schopen tvorby vlastního grafického prostředí. Práce obsahuje teoretický popis nástroje NetBeans IDE GUI Builder, včetně jeho nejdůležitějších vlastností a charakteristik, a také řadu praktických návodů na užití, které pomohou čtenářovi ve vytvoření svého prvního grafického uživatelského rozhraní. Po seznámení se samotným prostředím tohoto nástroje jsou čtenáři přiblíženy jeho jednotlivé prvky, komponenty, jejich význam a využití. Dále jsou již popsány konkrétní komponenty jednotlivých prvků, jejich význam, funkce a u stěžejních komponent pro názornost i jejich praktický příklad. Práce také zahrnuje popis základních postupů při využití nástroje NetBeans IDE GUI Builder a proto může sloužit jako návod k použití pro začínajícího uživatele.