Vlastní příjmy městské části Horní Počernice - Melichar, Lukáš (2010)
Bakalářská práce se zabývá příjmy městské části Horní Počernice, která je městskou částí hlavního města Prahy. V první teoretické části je popsán systém financování obcí, ve druhé části je provedena analýza příjmů Horních Počernic, kde je popsán rozpočet městské části za rok 2008, hospodaření v 1. pololetí roku 2009 a sestaven běžný a kapitálový rozpočet. Závěrečná část porovnává příjmy městské části Horní Počernice s přibližně stejně velkou obcí ve Středočeském kraji -- Brandýsem nad Labem -- Stará Boleslav. Výsledkem analýzy příjmů městské části bylo zjištění, že hlavním zdrojem příjmů jsou dotace poskytnuté z rozpočtu hl. m. Prahy a ze státního rozpočtu. Příjmy Brandýsa nad Labem se lišily především ve výši daňových příjmů, do kterých plynou, na rozdíl od rozpočtu městské části, dle daňového určení i příjmy z DPH, daně z příjmů fyzických a právnických osob. Celkové příjmy sledovaných obcí se výrazně lišily. Dle sestavených běžných rozpočtů lze konstatovat, že obě sledované obce hospodařily v letech 2006 až 2008 s kladným saldem běžného rozpočtu.