Užití sémantických technologií ve značkovacích jazycích - Štencek, Jiří; Nekvasil, Marek; Kliegr, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Tato bakalářská práce analyzuje využití sémantických technologií na poli dnešních webových portálů. Cílem je zmapovat známé internetové servery a služby. Práce se naopak nesnaží obsáhnout všechny stránky (blogy, firemní weby, apod.), které sémantické technologie používají, protože by to nemělo skoro žádnou vypovídající hodnotu. Přínosem této práce je analýza implementace sémantických technologií na současném webu. Ta ukáže, jak moc se vize sémantického webu naplňují. Kolik internetových serverů tuto technologii používá. Serverů, které denně navštěvujeme a které nabízejí možnosti a funkce, o nichž možná ani nemáme tušení. Dalšími přínosy jsou např.: rozšíření využívání nástrojů sémantického webu (plugin Operator, Semantic Radar), informační osvěta mezi uživateli internetu, kteří se s tímto pojmem ještě nesetkali a stejně tak by tato práce mohla být odrazovým můstkem k dalšímu a podrobnějšímu mapování sémantických webů. Například statisticky zaměřená práce na poměr využití jednotlivých ontologických slovníků. Práce začíná úvodem do počátků webu jako takového až k jeho současnosti, kde nastíní původní ideologii WWW. V souvislosti s tím definuje úskalí současného webu a jeho další možné vývojové linie. Kapitola s názvem Principy sémantického webu popíše základní stavební kameny a architekturu této vize. Podrobněji zde popisuje framework RDF, ontologie a nezapomene ani na část o bezpečnosti sémantického webu. S těmito znalostmi už nás kapitola Integrace sémantiky na současném webu seznámí s možnostmi, kde sehnat potřebná metadata a s tím souvisejícími principy Linked Data. Hned poté nám představí jednotlivé formáty pro zápis metadat do (X)HTML. Konkrétněji nám popíše mikroformáty, RDFa a eRDF. Na závěr kapitoly dojde také k porovnání těchto technologií a praktickým u
kapitola, která nese název Analýza využití znalostních technologií v současnosti, už přináší přehled jednotlivých serverů, které používají jednu z výše uvedených technologií. Přiblíží nám otevřené databáze, sémantické vyhledávače, ontologické slovníky a nakonec komunitní a informační portály. Vyústěním kapitoly je shrnutí současné implementace a zamyšlení nad reálnými přínosy a možnými incentivami sémantického webu.
Vedoucí práce: Marek Nekvasil
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; sémantický web; bakalářské práce; semantic web; bachelor's theses