Perspektivy rozšiřování Evropské unie případová studie - Turecko - Humplíková, Kateřina (2010)
Práce se zabývá možným rozšířením Evropské unie o Turecko a to zejména případnými dopady tureckého členství na jednotlivé členské státy a Evropskou unii jako celek. Hlavní smysl práce spočívá v přiblížení aspektů, které jsou kromě plnění přístupových kritérií klíčové pro rozhodování Evropské unie. Práce nejdříve představuje proces přijímání nového státu do Evropské unie a podmínky, které každý stát musí splnit, dále analyzuje přínos potenciálního tureckého členství očima konstruktivistů a racionalistů a na závěr uvádí pohled jednotlivých členských států a některých vysokých státních představitelů. Cílem bylo dokázat, že rozhodující pro přijetí Turecka do Evropské unie není jen splnění stanovených kritérií, ale také přínos takového kroku jak pro jednotlivé členské státy, tak pro Unii jako celek.