Cloud computing - porovnání dostupných řešení - Čurda, Vít (2009)
Cílem této práce je vysvětlení funkce a využití cloud computingu a nabídnout přehled možných řešení v oblasti cloud computingu se zaměřením na vrstvu PaaS. V práci jsou na začátku vysvětleny základní pojmy a principy cloud computingu, opět se zaměřením na Platform-as-a-Service a poté přehled nejvýznamnějších poskytovatelů cloud computingových služeb a vysvětlení, jak tyto služby fungují. V praktické části by se měl čtenář seznámit se základními praktikami při vývoji cloud computingových aplikací a možnostmi, které platformy nabízí. To je ukázáno na Windows Azure platformě a Google AppEngine platformě. Možnosti těchto platforem jsou závěru práce porovnány.