Komfortní platformně nezávislý archivační a dearchivační program - Růžička, Vojtěch (2009)
Cílem této práce je na základě sestaveného seznamu požadavků vytvořit multiplatformní software pro archivaci a dearchivaci dat a jejich efektivní sdílení a zpracování v rámci týmu. Zvláštní důraz je kladen na vynutitelnou standardizaci umožňující snadnou strukturovatelnost a automatické hromadné zpracování při práci s větším počtem archivů. V první části práce je sestaven seznam požadavků na budoucí program. Podle těchto požadavků jsou ohodnoceny již existující archivační programy. Následuje pak návrh programu, který by měl danou problematiku řešit. Podle této analýzy je nakonec vypracován samotný program, který je dostupný jako příloha této práce. Poslední částí je uživatelská příručka programu.