Financování AV ČR - Frydrychová, Pavlína; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Lipka, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Tato práce se zabývá problematikou financování Akademie věd České republiky. První část práce informuje o historii, právní a institucionální stránce AV ČR a institucí, na jejichž základě se AV ČR formovala. Věnuje se stávajícímu institucionálnímu uspořádání české vědy a výzkumu, některým reformám, jimiž její instituce prošly, s hlavním zaměřením na AV ČR a převod jednotlivých ústavů na veřejné výzkumné instituce. Druhá část práce je věnována poslední reformě výzkumu a vývoje ovlivňující současnou situaci AV ČR a její budoucí financování. Dále se zabývá hodnocením výkonnosti AV ČR a vybraných institucí, které čerpají zdroje určené na vědu, výzkum a inovace. Toto hodnocení je provedeno srovnáním počtu získaných patentů, vydaných publikací, publikovaných článků apod. Je zde zmíněn stávající způsob hodnocení výkonu ústavů AV ČR v komparaci se způsoby hodnocení téže oblasti užívanými v jiných zemích , např. v Itálii a Německu. Na základě zjištěných poznatků práce posuzuje, zda je současný postoj AV ČR k reformě financování vědy, výzkumu a inovací oprávněný a zda jsou její argumenty proti uplatnění plánovaného finančního rozpočtu pro vědu a výzkum podložené.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses