Využití mikroformátů při vývoji internetového magazínu - Pospíšil, Jan; Chudán, David; Nemrava, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Cílem této práce je nahlédnout do problému sémantiky na webu, vybrané sémantické prvky v podobě mikroformátů a HTML 5 elementů implementovat při vývoji nové verze redakčního systému a magazínu mobilenet.cz, a provést průzkum, jak jsou na tom s využíváním mikroformátů konkurenční magazíny a volně dostupné systémy pro správu obsahu na webu. Práce přináší praktický pohled na řešení implementace do systému internetového magazínu, popisuje problémy, které je potřeba při implementaci řešit a jejich možná řešení. Přináší také přehled reálných využití a benefitů, které implementace těchto technologií poskytuje. Průzkum využití mikroformátů pak přináší náhled do aktuální situace a způsobu využití mikroformátů na českém internetu a zároveň poskytuje cennou perspektivu pro vyvíjený magazín v oblasti získání možných konkurenčních výhod. Je také zkoumáno, jaké možnosti v oblasti sémantiky nabízejí volně dostupné systémy pro správu obsahu. Práce je rozčleněna na čtyři kapitoly, přičemž první, teoretická, se zabývá sémantikou na webu a konkrétně pak mikroformáty a HTML 5. Poté následuje základní popis vývoje magazínu mobilenet.cz, jenž je v třetí kapitole následován implementací sémantických prvků. Poslední část práce je pak věnována samotnému průzkumu a hodnocení.
Vedoucí práce: David Chudán
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; internet; sémantika; HTML (značkovací jazyk); bakalářské práce; Internet; semantics; HTML (document markup language); bachelor's theses