Právní úprava peněžité dávky v mateřství v České republice a vybraných státech EU - Hübnerová, Daniela; Chvátalová, Iva; Spirit, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Tato bakalářská práce pojednává o sociálním zabezpečení v České republice a Velké Británii a konkrétně se zaměřuje na peněžitou dávku v mateřství. Věnuje se nejdříve sociálnímu zabezpečení v České republice a peněžité pomoci v mateřství, která je u nás v této oblasti stěžejní, a poté sociálnímu zabezpečení Velké Británie, především Statutory Matrnity Pay, nejvýznamnější britské mateřské dávce, a dále dávkám Maternity Allowance a Statutory Adoption Pay. Poslední kapitola je poté věnována komparaci pojetí dávky v mateřství ve zmíněných dvou zemích. Z jejich porovnání je zřejmý rozdíl mezi Českou republikou, ovlivněnou v této oblasti socialismem, a Velkou Británií, tradičně kapitalistickou zemí.
Vedoucí práce: Iva Chvátalová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: podnikání a právo [obor bakal. práce]; Velká Británie; sociální zabezpečení; bakalářské práce; Great Britain; social security; bachelor's theses