Ekonomika fotovoltaických zdrojů - Rožánek, Lukáš (2009)
Tato práce se zaměřuje na fenomén posledních let, solární energii a její využití, fotovoltaiku. První část práce je zpracována na základě teoretických poznatků a odborné literatury a je zaměřena především na vysvětlení pojmů fotovoltaika, fotovoltaický článek, elektroenergetika aj. Dále se pak zabývá jednotlivými oblastmi souvisejícími s využitím fotovoltaiky v současnosti, jako jsou legislativa nebo systém podpory atd. Druhou částí je naopak praktická studie zaměřená na výstavbu a provoz fotovoltaické elektrárny. V této části mé práce budou popsány veškeré náklady a výnosy, a také cash flow. Na základě několika investičních kritérií budou posuzovány možnosti jejího financování s využitím cizího nebo vlastního kapitálu. V závěru tato práce hodnotí aktuální téma rozvoje fotovoltaiky v posledních letech a její vliv na budoucnost elektroenergetiky, vhodnost investice do tohoto oboru, výši rentability této investice a také dobu návratnosti.