Současný stav a perspektivy zdanění provozu motorových vozidel v EU - John, Jiří (2010)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku zdanění provozu motorových vozidel v EU. Zdanění automobilů je v součastné době harmonizováno z důvodů odstranění tržních selhaní a motivace zákazníků ke koupi ekologických vozidel. Práce se skládá ze 3 stěžejních částí. V první části jsou popsány pojmy daňové konkurence, koordinace a harmonizace. Dále se pak tato část zabývá jednotlivými kroky EU vedoucími ke snížení emisí oxidu uhličitého a jejich dopady na zdanění motorových vozidel. Druhá část se zaměřuje na zdanění provozu automobilů ve vybraných členských zemích Evropské unie, které již zdaňují automobily na bázi emisí oxidu uhličitého. Ve třetí části práce je popsán současný stav zdanění provozu motorových vozidel v České republice. Tato část se také zabývá budoucností zdanění motorových vozidel.