Lidský kapitál a investice do vzdělání v ČR - Turková, Eva (2009)
Práce se zabývá lidským kapitálem a investicemi do vzdělání v ČR. Cílem této práce je popsat a zmapovat postavení absolventů vysokých škol na pracovním trhu. V teoretické části je definován pojem lidský kapitál a jeho historický vývoj. Dále jsou zde popsány přístupy k lidskému kapitálu. A to jak makroekonomický přístup, tak i mikroekonomický přístup. Na závěr teoretické části jsou rozpracovány investice do lidského kapitálu s důrazem na investice do vzdělání. O problematice ve vzdělání se zabývá i praktická část práce. Na začátku je zmapována situace terciárního školství v ČR. Další část se již zaobírá postavením absolventů na pracovním trhu, přičemž je zde rozpracována úspěšnost a neúspěšnost absolventů na pracovním trhu.