Využití biometrie v IT - Bílý, Petr (2009)
Biometrie stále častěji nachází uplatnění v IT (biometrické metody dnes zpravidla využívají výpočetní techniku), převážně se používá k autentizaci uživatelů. Cílem této bakalářské práce je popis a srovnání dvou vybraných biometrických metod. Těmito metodami jsou snímání otisků prstů a snímání lidské tváře. Přínos této práce spočívá v poskytnutí informací o metodách biometrické identifikace, jejich výhodách a nevýhodách a možnostech nasazení. Pokud se nějaká organizace rozhodne posílit svou bezpečnost zavedením systémů biometrické identifikace/verifikace, může zde nalézt informace o těchto systémech, druzích snímacích zařízení a jejich výhodách a nevýhodách. Tato práce poskytne odpovědným osobám odpověď PROČ tyto systémy zavést a používat. První část práce po úvodu obsahuje základní pojmy z oblasti biometrické identifikace, následuje obecný přehled fází biometrického zpracování (od sběru dat až po jejich uložení), hlavní oblasti využití biometrické identifikace (podniková sféra, ochrana osob a majetku, bezpečnostní složky a soudy, bankovnictví a elektronické obchodování, cestování a turismus a telekomunikace), měření výkonnosti v biometrii. Následují hlavní kapitoly práce obsahující dvě vybrané metody biometrické identifikace (otisky prstů a tvář) a jejich shrnutí formou zmapování výhod a nevýhod.