Základní nástroje vytváření webových aplikací - Ševčík, Petr (2009)
Bakalářská práce se věnuje problematice vytváření webových aplikací s využitím XML souborů pro ukládání dat. Hlavním cílem práce je demonstrovat využití jazyka XML u těchto aplikací a seznámit čtenáře s dalšími jazyky důležitými pro vývoj těchto aplikací. Tato práce se snaží o komplexní pohled na problematiku, a protože úspěch aplikace značnou měrou závisí i na tom, zda je nalezitelná pro své potenciální uživatele v prostředí webu, je zde popisováno, jak probíhá indexování webových stránek vyhledávači. Bakalářská práce je rozdělena na dvě základní části: teoretickou a praktickou část. První kapitola popisuje jazyk HTML s důrazem na jeho vlastnosti umožňující spolupráci s webovou aplikací. Druhá kapitola se věnuje značkovacímu jazyku XML a třetí pak standardu metadat Dublin Core, který bývá používán u rozsáhlejších aplikací pro usnadnění vyhledávání elektronických zdrojů. Čtvrtá kapitola popisuje indexování webových stránek vyhledávači a navazující pátá kapitola čtenáře seznamuje s pokročilým vyhledáváním pomocí vyhledávače Google, pomocí něhož si lze ověřit úspěšnost případné optimalizace stránky pro vyhledávače a nalezitelnost webové stránky. Šestá kapitola se již týká praktické části práce a popisuje vytvořenou webovou aplikaci naprogramovanou v jazyce PHP a využívající jazyk XML pro ukládání dat. Jsou zde porovnány způsoby práce s XML souborem v jazyce PHP pomocí rozhraní DOM a SimpleXML a je zde uvedeno i několik vlastních návodů na implementaci důležitých funkcí pro vytvářenou aplikaci.