Analýza inovačního potenciálu České republiky - Poláková, Barbora; Lukáš, Zdeněk, 1971-; Kalínská, Emilie, 1943-2012; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Diplomová práce se zabývá inovacemi v podnicích a jejich podporou ze strukturálních fondů. Jejím cílem je analyzovat dopady podpory na konkurenceschopnost podniků, které realizovaly inovační projekty spolufinancované z OPPP, programu Inovace. V teoretické části jsou objasněny základní pojmy, typy inovací a jejich souvislost s konkurenceschopností podniku. Dále je vysvětlen současný koncept inovační politiky EU a jsou představeny nástroje této politiky, zejména OPPP. Praktická část se věnuje analýze ukazatelů konkurenceschopnosti podpořených podniků v porovnání s podniky v stejném odvětví a sektoru. Následně je vyhodnocena efektivnost podpory u skupin podniků, u nichž došlo k největšímu nárůstu konkurenceschopnosti. Na závěr je na konkrétním příkladu znázorněn způsob, jak může podnik pomocí inovací podpořených z programu Inovace zvýšit svou konkurenceschopnost na trhu.
Vedoucí práce: Zdeněk Lukáš
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; konkurenceschopnost; inovace; diplomové práce; competitiveness; innovations; master's theses