Použití systému AIMMS při řešení optimalizačních úloh - Lacinová, Věra; Jablonský, Josef, 1955-; Zouhar, Jan, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Práce se zabývá systémem AIMMS, který slouží pro podporu modelování. Cílem práce je vytvořit návod pro uživatele, který se chce naučit pracovat s tímto systémem alespoň na základní úrovni. Praktická část je věnována vytvoření modelů vybraných distribučních úloh. Práce je členěna do 3 hlavních kapitol. První kapitola se týká lineárního programování a vybraných distribučních úloh lineárního programování. Je zde krátce nastíněn vývoj lineárního programování a jeho zařazení jako celku, nechybí zde ani matematické modely vybraných distribučních úloh, jako jsou dopravní problém, kontejnerový dopravní problém, alokační problém, úloha o pokrytí a přiřazovací problém. Druhá kapitola se již týká samotného systému AIMMS a práce s ním. Úvod této kapitoly patří základním informacím, týkajících se tohoto systému a také jeho autorovi J. Bisschopovi. Další část této kapitoly se týká návodu pro práci se systémem AIMMS. Jsou zde popsány deklarace jednotlivých sekcí a procedur v nástroji Model Explorer, také je zde popsáno, jak pracovat s nástrojem Page Manager, kterým se vytváří stránka pro koncového uživatele, na které může koncový uživatel měnit data a získávat výsledky. Třetí kapitola je věnována praktické části. Zde se nachází popis vybraných distribučních úloh a jsou zde zdůrazněny odlišnosti při deklaraci. V sekci přílohy se poté nachází koncové stránky vybraných distribučních úloh a přehled řešitelů, kterými disponuje systém AIMMS.
Vedoucí práce: Josef Jablonský
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; lineární programování; bakalářské práce; linear programming; bachelor's theses