Vliv přítomnosti zeleně na cenu nemovitostí - Jankech, Aleš; Melichar, Jan, 1975-; Rieger, Pavel, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Cílem této diplomové práce je potvrdit či vyvrátit hypotézu, že na cenu nemovitosti má vliv přítomnost zeleně. Podkladem pro práci bude metoda hedonické ceny vycházející z Lancasterovy a Rosenovy spotřebitelské teorie. S pomocí této metody lze odvodit hodnotu některých environmentálních vlastností statku. Budu zkoumat, zda je proměnná "cena nemovitosti" ovlivňována faktory jako je vzdálenost zeleně od nemovitosti, rozloha zeleně, přítomnost vodních ploch či například výhled na zeleň. Pokud se výše zmíněná hypotéza potvrdí, budu dále zkoumat, které faktory mají nejsilnější vliv na závislou proměnnou. Analýza dat bude provedena ve statistickém programu SAS Learning edition a dále se chystám využít programy R software a ArcGIS.
Vedoucí práce: Jan Melichar
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; regresní analýza; korelační analýza; diplomové práce; regression analysis; correlation analysis; master's theses