Inovace v podnikatelském sektoru - Vokoun, Marek; Zemplinerová, Alena; Drahotský, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Na vzorku dat 5128 firem předkládám výsledky průřezového zkoumání chování firem dlouhodobě působících na trhu v oblasti inovací. Vztah podnikatelského sektoru k technologické změně v České republice v letech 1998-2006 se vyznačuje (ceteris paribus) následujícími charakteristikami: 1) Velikost firmy daná velikostí kapitálu, zaměstnanci a celkovými tržbami nemá jednoznačný vztah k počtu vědecko-výzkumných a vývojových (V&V) zaměstnanců. 2) Existuje negativním vztah počtu V&V pracovníků ke koncentraci v odvětví. 3) Konkurence má blahodárný vliv na používání výsledků V&V činnosti. 4) Přínos vlastního dodání technologií V&V pracovníky násobně zvyšuje celkové tržby. 5) Zahraniční firmy podstatně přispívají k celkové V&V aktivitě v ČR a zkoumání naznačuje existenci transferu technologií.
Vedoucí práce: Alena Zemplinerová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses